LACTOFERRİN HAKKINDA BİRKAÇ BİLGİ
Laktoferrine henüz aşina değilseniz, doğal olarak oluşan bu
proteini tanımanın zamanı geldi. Bir glikoprotein olarak sınıflandırılan bu
protein, öncelikle nötrofiller (beyaz kan hücresinin en bol türü) ve ekzokrin [salgı.) bezleri tarafından salgılanır ve tükürük, gözyaşı, meni, safra, sindirim
suları, idrar, kan plazması ve amniyotik (hamileik sıvısı) sıvılarda bulunur.
İnsan laktoferrini (aynı zamanda laktotransferrin veya Lf
olarak da bilinir), demirin hücrelere aktarılmasında ve kandaki serbest demir
seviyelerinin kontrol edilmesinde rol oynayan transferrin proteinlerinden biri
olarak belki de en iyi bilinmesine rağmen, aynı zamanda önemli bir
anti-bakteriyel özelliği ile güçlü bir bağışıklık modülatörüdür. , anti-viral
ve antioksidan özelliklere sahiptir.
Bu protein insan ve diğer memelilerin sütünde bulunabilir.
Doğumdan sonra üretilen ilk süt olan kolostrum, bebeklerde bağışıklık ve
gastrointestinal gelişimi desteklemek için gerekli olduğundan, daha olgun anne
sütünde bulunan miktarın yaklaşık yedi katı olan yüksek düzeyde laktoferrin
içerir.
Vücuttaki laktoferrin seviyeleri inflamasyonun bir belirteci
olarak kullanılabilir. Aslında dışkıdaki laktoferrin seviyeleri, inflamatuar
bağırsak hastalığı (IBD) ve sindirim sisteminin bazı bakteriyel enfeksiyonları
gibi durumlar için teşhis çalışmasının bir parçası olarak kullanılabilir.